Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Konkurs "Potrawy świąteczne różnych narodów"

W dniu 09 grudnia 2010r. w ramach projektu „Świadomy wybór – pewny sukces” odbył się szkolny konkurs gastronomiczny pod hasłem „Potrawy świąteczne różnych narodów”.

Konkurs przebiegał pod fachowym okiem mistrza kuchni Pana Rafała Maglarczyka, który w trakcie konkursu udzielał fachowych porad, a potem oceniał wykonane potrawy. Do konkursu przystąpiło 7 trzyosobowych zespołów z klas od pierwszej do czwartej. Każdy zespół wykonał trzy potrawy z wybranej przez siebie kuchni. Uczniowie przygotowali świąteczne smakołyki kuchni włoskiej, francuskiej, czeskiej, słowackiej, rosyjskiej i polskiej. Mistrz Maglarczyk omówił proces przygotowania, organizację pracy, czystość i fachowość pracy poszczególnych zespołów. Po degustacji, jury wysoko oceniło wygląd i smak serwowanych potraw.

Po nardzie, jury pod przewodnictwem Pani Dyrektor Małgorzaty Iwańskiej najwyżej oceniło zespół w składzie: Mateusz Sulik, Daniel Sołśnia i Karol Łepek z klasy III A (kelner), którzy przygotowali potrawy kuchni polskiej: barszcz czerwony, pstrąg faszerowany pieczarkami i makowiec na cieście biszkoptowym. Drugie miejsce za potrawy kuchni włoskiej: calzone z farszem warzywnym, makaron z krewetkami i ciasto panforte otrzymał zespół w składzie: Agata Szaniawska, Paulina Piszko i Grzegorz Modrzyk z klasy III A (kucharz). Miejsce trzecie zajął zespół w składzie: Karolina Fajfer, Justyna Pętlak i Kamila Zielińska z klasy II A (kucharz) za potrawy kuchni słowackiej: knedliczki ze szpinakiem, sałatka ziemniaczana i ciasteczka makowe. Jury przyznało również wyróżnienie zespołowi z klasy I A (kucharz) w składzie: Mateusz Dobrzyński, Przemysław Wawrzyński i Mateusz Sobczak. Na zakończenie mistrz Rafał Maglarczyk zaprezentował przygotowaną przez siebie roladę z łososia.